Главна страна

Izvor: Семинари
Izmena od 12:08, 9. septembar 2019. od strane korisnika Nebojša Ratković (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Seminari Vikimedije Srbije
Wikimedia-Serbia.png
Akreditovani seminar za nastavnike (Accredited seminars for teachers) predstavlja mogućnost usavršavanja nastavnika osnovnih i srednjih škola kroz primenu onlajn Viki alata. Seminar pod nazivom "Primena onlajn viki alata u nastavi i učenju" realizuje Vikimedija Srbije i akreditovan je kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na period od tri školske godine: 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021.

Glavni ciljevi su unapređivanje kompetencija zaposlenih u obrazovanju za primenu novih i otvorenih platformi za učenje zasnovanih na viki alatima i unapređenje kvaliteta nastavnog i vaspitnog procesa. Osnovni principi seminara:

  • Osnovni principi viki projekata
  • Vikipedija u obrazovnim procesima - primeri dobre prakse
  • Prezentovanje viki alata
  • Izrada viki članka
  • Primena u nastavi

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je u avgustu 2019. godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja usvojio novi Okvir digitalnih kompetencija nastavnika kojim se menja onaj usvojen 2017. godine. U okviru oblasti Digitalno okruženje/doprinos društvenoj zajednici kao primer srednjeg nivoa složenosti naveden je konkretan primer uređivanja Vikipedije. Dokument možete da pogledate ovde.

Svi zainteresovani za seminar se mogu prijaviti ovde.


Seminar Primena onlajn viki alata kao didaktičkih sredstava u nastavi i učenju je realizovala Vikimedija Srbije tokom dve školske godine: 2016/2017 i 2017/2018.

Vikimedija Srbije je 05.12.2016. od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila sredstva za realizaciju četiri seminara u 2017. godini. Sredstva su dodeljena na osnovu Javnog poziva za učešće u korišćenju finansijskih sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja namenjenim za dotacije nevladinim organizacijama značajnim za obrazovanje. Od posebnog značaja za razvoj seminara su iskustva koja učesnici imaju nakon seminara i primene naučenog u praksi. Zato nas je posebno obradovala vest da je Zorana Matićević, nastavnica sociologije u 15. i 3. beogradskoj gimnaziji, osvojila drugo mesto na konkursu "Saznali na seminaru i primenili u praksi 2016." za rad "Izrada viki članaka iz oblasti sociologije, šta mogu da uradim?". Konkurs je priredio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a njen rad je izabran u konkurenciji od 80 radova. Rezultate pomenutog konkursa možete pogledati ovde a sve objavljene radove možete pročitati ovde.


Akreditovani seminar koji je Vikimedija Srbije organizovala u školskoj 2014/2015 i 2015/2016. zvao se Primena onlajn viki enciklopedije na srpskom jeziku u nastavi i učenju i bio je realizovan u saradnji sa Prosvetnim pregledom d.o.o. Beograd.Seminar stručnog usavršavanja Ribare 9.JPG