О семинару

Извор: Семинари
Иди на навигацију Иди на претрагу

Семинар Примена онлајн вики алата у настави и учењу акредитован је код Завода за унапређивање образовања и васпитања за школске 2022/23, 2023/24 и 2024/25. годину.

Циљ семинара је приближавање слободних образовних алата и платформи за учење и подизање компетенција наставника за њихову употребу у настави.

Намењен је како наставницима општеобразовних и стручних предмета у гимназијама и средњим стручним школама тако и наставницима виших разреда основне школе.

Семинар траје осам сати и подељен је на теоријски и практични део. Током теоријског дела, учесници ће имати прилику да сазнају више о следећим темама:

  • Основни принципи Вики пројеката
  • Примери добре праксе употребе Википедије у образовним процесима
  • Вики-алати
  • Примена Википедије и сродних Вики-пројеката слободног знања у настави

Практични део подразумева стицање знања и развијање вештина за израду нових или допуну постојећих чланака на Википедији (по избору учесника) које се могу применити у настави. Рад не захтева вештине програмирања и семинар је креиран тако да наставници могу да примене стечене вештине у учионици непосредно по завршетку.

Семинар носи осам бодова за обавезно стручно усавршавање. Више информација о семинару можете наћи у каталогу ЗУОВ-а, под каталошким бројем 697 (компетенција К2, приоритети:6) . Након семинара учесници добијају уверење о похађаној обуци и даљу подршку тима Викимедије Србије у реализацији наученог у пракси. Семинар је бесплатан за све учеснике.

Са заинтересованим учесницима настојимо да после одржаног семинара остваримо сарадњу у оквиру Образовног програма Викимедије Србије. Више о програму можете сазнати на званичном сајту Викимедије Србије или на Викимедијином глобалном сајту за представљање успешних програма.

Извештаји

За све додатне информације, можете нас контактирати путем мејл адресе seminari@vikimedija.org или на телефон координатора семинара 060/7454771 (Небојша Ратковић).