O seminaru

Izvor: Семинари
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Seminar Primena onlajn viki alata u nastavi i učenju akreditovan je kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za školske 2022/23, 2023/24 i 2024/25. godinu.

Cilj seminara je približavanje slobodnih obrazovnih alata i platformi za učenje i podizanje kompetencija nastavnika za njihovu upotrebu u nastavi.

Namenjen je kako nastavnicima opšteobrazovnih i stručnih predmeta u gimnazijama i srednjim stručnim školama tako i nastavnicima viših razreda osnovne škole.

Seminar traje osam sati i podeljen je na teorijski i praktični deo. Tokom teorijskog dela, učesnici će imati priliku da saznaju više o sledećim temama:

  • Osnovni principi Viki projekata
  • Primeri dobre prakse upotrebe Vikipedije u obrazovnim procesima
  • Viki-alati
  • Primena Vikipedije i srodnih Viki-projekata slobodnog znanja u nastavi

Praktični deo podrazumeva sticanje znanja i razvijanje veština za izradu novih ili dopunu postojećih članaka na Vikipediji (po izboru učesnika) koje se mogu primeniti u nastavi. Rad ne zahteva veštine programiranja i seminar je kreiran tako da nastavnici mogu da primene stečene veštine u učionici neposredno po završetku.

Seminar nosi osam bodova za obavezno stručno usavršavanje. Više informacija o seminaru možete naći u katalogu ZUOV-a, pod kataloškim brojem 697 (kompetencija K2, prioriteti:6) . Nakon seminara učesnici dobijaju uverenje o pohađanoj obuci i dalju podršku tima Vikimedije Srbije u realizaciji naučenog u praksi. Seminar je besplatan za sve učesnike.

Sa zainteresovanim učesnicima nastojimo da posle održanog seminara ostvarimo saradnju u okviru Obrazovnog programa Vikimedije Srbije. Više o programu možete saznati na zvaničnom sajtu Vikimedije Srbije ili na Vikimedijinom globalnom sajtu za predstavljanje uspešnih programa.

Izveštaji

Za sve dodatne informacije, možete nas kontaktirati putem mejl adrese seminari@vikimedija.org ili na telefon koordinatora seminara 060/7454771 (Nebojša Ratković).