Пројекат:Акредитовани семинари за наставнике - извештај за школску 2015/16

Извор: Семинари
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добре стране

Семинари су добили генералну оцену да су успешни и са доста интеракције. Очекивања учесника су у највећој мери испуњена, јер су, по њиховој оцени, обрађене значајне теме. Брза претрага и актуелне информације су, према речима учесника, оно што чини Википедију атрактивном. Такође, закључено је да је Википедија енциклопедија која на систематичан начин сакупља и обрађује садржај и да улога аутора чланака код ученика и студената ствара осећај да и сами могу допринети бољем квалитету чланака на матерњем језику. Истакнуто је то да је предност Википедије то што није ограничена папиром, те чланци могу бити опширни, у складу са темом. Учесници истичу и да је привлачно то што садржај Википедије може бити улинкован. На тај начин се текст не мора читати линеарно, већ се може креирати својеврсна шетња кроз сродне кључне термине. Закључено је да је подршка Викимедије Србије, која је постојала од самог почетка, била веома значајна, јер је учесницима био понуђен читав низ могућности; од тога да ученици долазе у просторије Викимедије Србије кад год им затреба нека помоћ, преко тога да предавачи Викимедије дођу у школу да одрже додатне обуке, па све до тога да дају групне инструкције путем објава на Фејсбук групи која је намењена у ту сврху. Комуникација је такође оцењена као позитивна и став учесника је да је превазишла сва очекивања.


Шта може бити боље?

Било би добро да се активнији уређивачи Википедије укључе у семинаре, упознају са учесницима и испричају чиме се баве, шта их мотивише да пишу чланке, како бирају теме, како се припремају и колико времена улажу у то. Извесна количина несамосталности у раду након одржаног семинара или тачније недостатка самопоуздања је нешто на чему би требало радити у будућности. Учеснике би требало више охрабривати на учење вежбањем, тј. да овладавање вештином израде вики чланка подразумева стрпљење у праћењу инструкција које су прилично јасне и исцрпне, затим да је потребно извесно време за израду, али и да захтева рад који подразумева узастопно понављање покушаја док се не покажу учинковити. Искуство је показало да помоћ мора бити више дозирана, тек толико да мотивише учеснике да остану у самосталном раду. Као препреке које би у будућности требало превазићи су и чињеница да мањи број студената и ученика свој уређивачки посао схвата као копирање садржаја са Google translate сервиса, а за оне који нису навикли на поштовање договорених рокова, благовременост је био захтев који је било најтеже испунити.


Генерални закључак

Учесници семинара су задовољни сарадњом са Викимедијом Србије и сматрају да се Википедија на српском језику може искористити у настави на више различитих нивоа. Дошло се до закључка да се драматичан недостатак информатичке литературе може надоместити праћењем садржаја и чланака на Википедији, као и да Википедија подстиче ученике на развој техничких и комуникационих вештина, али и формирање неутралне тачке гледишта. Нарочито позитивно је то што је примећено да студенти и ученици са много већом одговорношћу и са више мотивисаности приступају изради радова када знају да ће њихов рад бити јаван и свима доступан. Дакле, може се закључити да је резултат семинара био вишеструк и да се односи на област знања, област вештина и област васпитања.