Пројекат:Акредитовани семинари за наставнике - извештај за школску 2016/17

Извор: Семинари
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добре стране

Семинар „Примена онлајн Вики алата као дидактичких средстава у настави и учењу“ одржан је девет пута у школској 2016/2017. години, што је више од планираних осам семинара. Семинари су били прилика да се учесници упознају са радом Викимедије Србије, образовним програмом, али и са слободним образовним алатима и платформама за учење и њиховом употребом у настави. Током семинара се радило на размени искуства и знања у раду са ученицима, а учесници су кроз места за активну дискусију и постављање питања говорили о могућностима за коришћење онлајн вики алата у настави и предлагали своје идеје о подизању информационе писмености међу ученицима. Са полазницима смо након одржаних семинара причали о сарадњи на пројекту Википедија у школама. Резултат су могућа са сарадња са гимназијом “Руђер Бошковић” и Економско-трговиснком школом у Бечеју у школској 2017/18. години, као и наставак сарадње са Електротехничком школом Никола Тесла у Панчеву и Фармацеутско-физиотерапеутском школом у Београду. Предавачи су на семинарима кроз практичан рад проверавали знања која су полазници стекли, а полазници су имали прилику да изнесу своје утиске о семинару и процене садржај семинара и ефекте које семинар има. Њихови коментари су били више него позитивни и углавном су се тицали организације семинара, предавача и ефеката које има цео пројекат стручног усавршавања наставника. Семинаре је прошло 215 учесника, а добили смо 123 нова чланка и 31 допуњен чланак.

Шта може бити боље?

Анализом учинка, закључили смо да треба више радити на побољшавању начина евидентирања уноса полазника семинара и корисничких налога учесника. У будућности ћемо више радити на подстицању наставника да се укључе у друге пројекте по одржаном семинару, а у плану је већа децентрализација пројекта како би наставници широм Србије прошли семинар стручног усавршавања који реализује Викимедија Србије. Учеснике би такође требало више охрабривати да користе материјале са обуке и идеје са семинара за организацију и примену пројекта Википедија у школама у установи из које долазе. У том циљу ће се више радити на промовисању сајта за семинаре на којем се налазе поменути материјали, а на раслогању ће увек имати подршку Викимедије Србије.

Генерални закључак

Општи утисак је да је семинар потребан. Анализом упитника које су попуњавали учесници на крају семинара, већина се сложила да су теме обрађене на семинару јасне, постепено уводе у материју и развијају свест о потреби да њихов рад буде иновативнији и интерактивнији кроз коришћење вики алата у настави. У првој половини 2017. године је доакртедитован предавач (менаџер образовног програма) што је олакшало организацију и реализацију семинара, а помоћ волонтера је такође била од великог значаја за успешно спровођење семинара. Викимедија Србије је задовољна целокупном организацијом семинара, а то поткрепљујемо чињеницом да смо са 9 одржаних семинара у школској 2016/17. добили просечну оцену 3,87/4,00. Општи утисак је да су семинари протекли у одличној атмосфери сарадње и учења и да ће полазници наставити са даљим усавршавањем у области примене нових и отворених платформи за учење, заснованих на вики алатима и покретати пројекат Википедија у школа.