Razlika između izmena na stranici „Пројекат:Акредитовани семинари за наставнике - извештај за школску 2016/17”

Izvor: Семинари
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Нова страница: == Добре стране == Семинар „Примена онлајн Вики алата као дидактичких средстава у настави и…)
 
(nema razlike)

Najnovija izmena na datum 10. jul 2017. u 09:23

Dobre strane

Seminar „Primena onlajn Viki alata kao didaktičkih sredstava u nastavi i učenju“ održan je devet puta u školskoj 2016/2017. godini, što je više od planiranih osam seminara. Seminari su bili prilika da se učesnici upoznaju sa radom Vikimedije Srbije, obrazovnim programom, ali i sa slobodnim obrazovnim alatima i platformama za učenje i njihovom upotrebom u nastavi. Tokom seminara se radilo na razmeni iskustva i znanja u radu sa učenicima, a učesnici su kroz mesta za aktivnu diskusiju i postavljanje pitanja govorili o mogućnostima za korišćenje onlajn viki alata u nastavi i predlagali svoje ideje o podizanju informacione pismenosti među učenicima. Sa polaznicima smo nakon održanih seminara pričali o saradnji na projektu Vikipedija u školama. Rezultat su moguća sa saradnja sa gimnazijom “Ruđer Bošković” i Ekonomsko-trgovisnkom školom u Bečeju u školskoj 2017/18. godini, kao i nastavak saradnje sa Elektrotehničkom školom Nikola Tesla u Pančevu i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom u Beogradu. Predavači su na seminarima kroz praktičan rad proveravali znanja koja su polaznici stekli, a polaznici su imali priliku da iznesu svoje utiske o seminaru i procene sadržaj seminara i efekte koje seminar ima. Njihovi komentari su bili više nego pozitivni i uglavnom su se ticali organizacije seminara, predavača i efekata koje ima ceo projekat stručnog usavršavanja nastavnika. Seminare je prošlo 215 učesnika, a dobili smo 123 nova članka i 31 dopunjen članak.

Šta može biti bolje?

Analizom učinka, zaključili smo da treba više raditi na poboljšavanju načina evidentiranja unosa polaznika seminara i korisničkih naloga učesnika. U budućnosti ćemo više raditi na podsticanju nastavnika da se uključe u druge projekte po održanom seminaru, a u planu je veća decentralizacija projekta kako bi nastavnici širom Srbije prošli seminar stručnog usavršavanja koji realizuje Vikimedija Srbije. Učesnike bi takođe trebalo više ohrabrivati da koriste materijale sa obuke i ideje sa seminara za organizaciju i primenu projekta Vikipedija u školama u ustanovi iz koje dolaze. U tom cilju će se više raditi na promovisanju sajta za seminare na kojem se nalaze pomenuti materijali, a na rasloganju će uvek imati podršku Vikimedije Srbije.

Generalni zaključak

Opšti utisak je da je seminar potreban. Analizom upitnika koje su popunjavali učesnici na kraju seminara, većina se složila da su teme obrađene na seminaru jasne, postepeno uvode u materiju i razvijaju svest o potrebi da njihov rad bude inovativniji i interaktivniji kroz korišćenje viki alata u nastavi. U prvoj polovini 2017. godine je doakrteditovan predavač (menadžer obrazovnog programa) što je olakšalo organizaciju i realizaciju seminara, a pomoć volontera je takođe bila od velikog značaja za uspešno sprovođenje seminara. Vikimedija Srbije je zadovoljna celokupnom organizacijom seminara, a to potkrepljujemo činjenicom da smo sa 9 održanih seminara u školskoj 2016/17. dobili prosečnu ocenu 3,87/4,00. Opšti utisak je da su seminari protekli u odličnoj atmosferi saradnje i učenja i da će polaznici nastaviti sa daljim usavršavanjem u oblasti primene novih i otvorenih platformi za učenje, zasnovanih na viki alatima i pokretati projekat Vikipedija u škola.